Gå til hovedinnhold

Planlegging av løp - Løpsstrategi Boston

Alle løp har sine særpreg og bør planlegges separat. Jeg liker å sette meg inn i løypa og lage en "kampplan". Er løypa flat eller kupert? Hvordan er underlaget og hvordan ser værmeldingen ut?. Samtidig tror jeg ikke man skal henge seg for mye opp i detaljer, men alltid være åpen for å ta ting på sparket. Til syvende og sist handler det om å løpe hurtigst mulig fra A til B, men det kan jo være greit å vite at det kommer en bratt bakke midtveis eller at det ikke er drikkestasjoner.

De lengste løpene pleier jeg å dele opp i mindre deler utfra løypeprofil og hovedfokus. Under har jeg satt opp de ulike delene for løypa i Boston Marathon med en beskrivelse og hvordan jeg tenker å angripe løpet.

0 - 6,3K        Første kilometer er relativt bratt ned, ca. 40 høydemeter. Ikke løp raskere enn 4:30! Deretter blir det flatt og slakt ned til 6,3K. Løp avslappet uten å bremse for mye for å spare lårene. Kom i gang med løpet uten å stresse!

6,3 - 24,7K    Første kilometer er slakt opp, men hovedsakelig flatt helt til 24,7K. Føles første kilometer med bakke OK? Juster innsatsen og finn en god marsjfart som føles behagelig. 15-18K er 3K slakt, “bedragersk” oppover!

24,7K - 25,7K    En kilometer relativt bratt ned, ca 40 høydemeter. Løp avslappet uten å bremse. 4:30 fart er godt nok her. Spar energi til de neste 8K!

25,7K - 33,8K    8 kilometer med 4 bakker der den siste er den bratteste, men ikke mer enn ca. 30 høydemeter på 1K. Total stigning på ca. 60m. Behold frekvens og jobb på lette gir. Bruk flatene til å ta deg inn og normalisere. Fire bakkedrag ca. 5:15 “behagelig anstrengende”!

33,8K - 39,3K    5,5 kilometer ned til havnivå. Første kilometer er relativt bratt. Hold høy frekvens, slipp løs uten å bremse for å spare lårene.

39,3K - 42,2K    Siste tre siste kilometer er flat. "Right on Hereford, left on Boylston"

Så er det bare å passe på at man ikke løper rett bak noen over mållinja slik at målbildet blir fint.

Populære innlegg fra denne bloggen

Påmelding til Boston maraton.

Som en oppfølging av min plan om å løpe de "Seks store", var Stockholm maraton første skritt på vegen. Kravet for å kvalifisere til Boston maraton ble innfridd med god margin og derfor leverte jeg en søknad om startnummer innen søknadsfristen. Ved å være oppmerksom, kunne jeg tidlig få min tid i Stockholm maraton verifisert og akseptert som en godkjent tid for å kvalifisere til Boston. Uansett  måtte jeg vente på endelig godkjenning av startnummer. Min sluttid Stockholm var 25 minutter bedre enn minimumskravet for Boston, men det var allikevel en lettelse å få beskjed om at jeg hadde garantert plass i 128 utgave av Boston maraton 15 april 2024. Flyreise og hotell er allerede bestilt, så da er det bare å legge en plan utover vinteren for kontinuitet og god maratontrening. Jeg jobber med en 24 ukers plan som starter mandag 30. oktober. Jeg tenker å endre litt på min standard trening med å løpe lenger, men roligere. En av utfordringene blir langturer på vinteren. Jeg må jo løpe

Planlegging av ny sesong

Høsten har festet sitt grep og det er på tide å komme i gang med systematisk trening igjen. Neste år blir litt annerledes enn tidligere ettersom jeg planlegger to maratonløp; Boston 15 april og New York 3. november. Boston er "spikret", men New York er enda bare et ønske og en plan. Jeg konsentrerer meg derfor i første rekke om en plan frem mot Boston maraton . Trening mot maratonløp krever høyere mengde enn jeg normalt løper og dette må innarbeides gradvis. Planen går over 24 uker som jeg har delt i 5 perioder med ulikt fokus: periode på 3 uker med oppkjøring og forberedelse til mer mengde. Lav intensitet. periode på 6 uker med gradvis øking av mengde. Intensiteten holdes relativt lav. periode på 6 uker med fokus på å stabilisere mengde, men øke andel med høy intensitet. periode på 6 uker der mengden er stabil, men intensiteten øker gradvis. periode på 3 uker med nedtrapping og bygging av overskudd før løp.

Nye konkurransesko!

Relativt sett er løping en billig idrett og det er svært lite som egentlig skal til for å kunne utøve den. Det er imidlertid smart å bruke litt penger på gode sko. Jeg er rimelig sikker på at jeg har unngått mange skader ved å skifte sko med jevne mellomrom og da sko med god demping. Når det gjelder konkurransesko, er motivasjonen litt annerledes. Da er det ikke like mye sunn fornuft som motiverer til skobytte. Nye "supersko" med karbonsåle er dyrere og ikke noe bedre enn normale løpesko for beskyttelse mot skader. Snarere tvert imot ettersom de hjelper deg til å løpe hurtigere enn du kanskje har godt av. Men det er jo fantastisk motiverende å kunne ha på ett par med gode karbonsko i konkurranse. Jeg har alltid sverget til Asics løpesko fordi de har hatt en passform som jeg liker. Når jeg skulle kjøpe mine første "supersko" ble det imidlertis Nike Vaporfly Next%. Disse skoene ble innkjøpt til Valencia maraton i 2021. Jeg elsket de skoene og de var fantastisk å løpe